Категории

Актуално

КОНОПЕНО ОЛИО

Конопеното олио или маслото от конопени семена е балансирано от Природата, изключително богато на витамини и минерали, поради което e назовано от много поддръжници и организации като “перфектната природна храна". Трудно е да се оспори тази почетна титла, след откритието на някои от неговите впечатляващи полезни свойства за здравето.

Ползите от конопеното олио

Съдържа незаменими есенциални мастни киселини.
От хранителна гледна точка, едно от най-полезните свойства на конопеното масло е съдържанието на незаменими мастни киселини, като омега-6 и омега-3 в съотношение 3:1, което е най-балансираното за човешкия организъм. Тези киселини са известни като "ненаситени мастни киселини", наричани още и "добри мазнини". Тези здравословни мазнини са жизнено важни за нормалното функциониране на тялото, за поддържане на енергията и за контролиране на теглото.

Отличен източник на протеини и диетични фибри.
Конопеното масло е отличен източник на протеини и фибри - съществени компоненти за добро здраве. Същевременно, олиото от конопено семе съдържа витамини A, B, C и E, както и минерали като калий, магнезий, желязо и цинк, които са изключително полезни за здравето и имунната система. Те играят важна роля за обновяването на тъканите, за формирането на червените кръвни клетки, метаболизма, зрението, за поддържането на стомашно-чревното здраве и се отличават с противовъзпалителни ефекти.

Отличен вкус.
Конопеното олио може да се използва в различни форми. То често е описвано като масло с орехов вкус и приятна миризма. Използва като сос за спагети, като подправка за салата, като сос или смес в коктейл. Препоръчително е да се вземат по 2 супени лъжици дневно като хранителна добавка, въпреки че много хора предпочитат да го комбинират с други продукти. Конопеното олио в никакъв случай не трябва да се нагрява или да се използва за пържене.

Спомага за намаляване на лошия холестерол в организма.
В допълнение, към използването му като хранителна добавка, конопеното масло може да се използва и за превенция или контрол на определено състояние. "Добрите мазнини", присъстващи в него допринасят за понижаване на холестерола. Освен това, поради ниските си и почти нулеви нива на въглехидрати, конопеното масло е полезно за диабетици до умерени нива на кръвната захар. Също така, скорошни проучвания са установили, че олиото от коноп може да се използва за превенция при екзема и възпалителни заболявания на кожата.